Bliver el-priserne endu dyrere med regeringens plan?
KAN ELNETTET KLARE EN FIRDOBLING AF ENERGIPRODUKTIONEN MED VINDMØLLER?
Regeringen har d. 19. april fremlagt sin energipolitik ”Danmark kan mere II”. En energipolitik, der har bl.a. har fokus på at firdoble energiproduktionen fra vindmøller.
I Regeringens plan satses der udelukkende på vedvarende energi, der dækker over forskellige kilder, hvor vind, solenergi og biogas er de primære kilder i Danmark.
EU skal være klimaneutralt senest i 2050. Denne omstilling skal medvirke til at løse den fremtidige klimaudfordring. Men en energipolitik skal mere end bare det. Den skal, udover at håndtere miljøproblemet med drivhusgasserne, også have fokus på forsyningssikkerheden og energiprisen.
En firdobling af mængden af strøm fra sol og vind kan få stor betydning for vores elnet. Der er nemlig store udsving i den mængde af energi, der produceres med vedvarende energi.
Vores el-net skal kunne transportere strøm ud til forbrugeren og samtidig kunne håndtere, at mindre enheder producerer strøm – der skal altså ikke kun ledes strøm ud til forbrugerne, der skal også hentes strøm fra små producenter. Små producenter, der nogle gange producerer strøm, når vinden blæser, eller solen skinner, og nogle gange ikke producerer strøm. Elnettet belastes allerede nu flere gange i døgnet over maksbelastningen pr. time. De mange nye elbiler er også med til at belaste elnettet. Langt de fleste elbiler lades op, når bilejerne er kommet hjem fra arbejdet, og det er også med til at øge belastningen.
Det har betydning for vores elnet. Med mindre, vores elnet udbygges kraftigt, er vi afhængige af at supplere vedvarende energi med en mere stabil energikilde.
I takt med at vi udfaser kul og olie, producerer vi ikke længere el nok til at dække vores eget forbrug. Vores elnet skal derfor også være gearet til at kunne hente strøm fra udlandet.
I energipolitikken ønsker regeringen også, at vi skal være førende i EU med vedvarende energi. Vi skal eksportere vores energi til resten af EU – herunder bl.a. Tyskland. Tyskland er vores nærmeste nabo, og den strøm vi skal eksportere, skal igennem Tyskland. Men her har vi endnu et problem.
Det tyske elnet er en flaskehals. Nettet er ikke stærkt nok til at aftage strøm fra Danmark.
Tyskland har forpligtet sig til at udbygge det tyske elnet, men der kan gå nogle år før det sker, da infrastrukturprojekter af den størrelse tager tid. Fra dansk side har man løbende været i dialog med Tyskland om at få forbedret elektricitetshandlen ved den dansk-tyske grænse. Allerede i dag bliver elnettet i Tyskland overbelastet, når vinden blæser, hvilket betyder, at man ikke kan transportere elektriciteten rundt i Tyskland.
Vi har altså fået et grønt energiudspil fra regeringen, der har glemt at tænke forsyningssikkerheden med.
Når man så har firdoblet energiproduktionen fra vindmøller, og opdager, at elnettet ikke kan følge med, venter der en regning med 10 nuller, som får stor indflydelse på elprisen i Danmark.